2012 ODTÜ YFYİ

Yen Fikirler Yeni İşler - 2012 Sonuçlandı.

Türkiye savunmadan sağlığa teknolojide sınır tanımıyor

ODTÜ ve ODTÜ Teknokent tarafından 8 yıl önce bir ilk olarak düzenlenmeye başlanan ve bugüne kadar büyüyerek gelen Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’nın 24 Kasım’daki finali büyük bir heyecana sahne oldu.

Genç girişimcilerin geliştirdiği projelerin kıyasıya yarıştığı finalde, yarışmanın ana destekçisi Elginkan Vakfı Büyük Ödülü’ne layık görülen Dentofast ekibi diş sağlığı projesi ile 100 bin TL tutarındaki ödülü aldı.

75 bin TL’lik Savunma Sanayi Müsteşarlığı Büyük Ödülü Türkiye’nin savunması üzerinde önemli güç yaratacak bir “Arı Gözü” projesine verilirken, engelliler için yaptığı proje ile Javatar ekibi 75 bin TL’lik Türk Telekom Büyük Ödülü’nü kazandı. Her üç proje de kendi alanlarında önemli gelişmelere işaret ediyor.

Geçtiğimiz 7 yılda YFYİ Yarışması finalist grupları arasından seçilen 20 proje ekibi ODTÜ Teknokent’te şirket kurmuş ve bu genç girişimcilerin başarılı olmaları için gerekli maddi ve manevi destek kendilerine sunulmuştu. Her yıl giderek artan bir ilgi ile takip edilen Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’na Elginkan Vakfı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Türk Telekom, Denizbank, Intel, Aselsan ve OSTİM gibi dev kuruluşlar destek veriyor.

Bu yıl savunma, sağlık ve iletişim projeleri ses getirdi

Isırgan Ekibi, Dentofast projesi ile yarışmanın ana sponsoru Elginkan Vakfı Büyük Ödülü’ne layık görülerek yarışmanın en büyük ödülü olan 100.000 TL ile ödüllendirildi. Ürün ortalama 18 ay ile 36 ay arasında süren ortodonti (diş düzeni bozukluğu) tedavisine ek olarak hastanın kendi kendisine evde, iş yerinde, tatilde uygulayabileceği bir ağızlık modelidir. Bu ağızlık özel biyo silikon yapısı sayesinde, kritik frekans ve kuvvet değerlerinde hastanın dişlerine mikro vibrasyon iletmektedir. Bu vibrasyon diş köklerindeki kan hareketliliğini artırarak dişin telle uygulanan tedavi süresince daha hızlı ve rahat hareket etmesini sağlamaktadır.  Hastanın kendi kendisine kullanabileceği bu ağızlık günde 15dk ila 20dk arasında kullanıldığında yapılan klinik testler sonucunda tedavi sürecini %30 ila %50 arasında kısaltmaktadır. Cihazın bir diğer özelliği ise ortodonti tedavisi sürecinde hastanın yaşadığı diş ağrılarını azaltmasıdır. Buda binlerce ortodonti hastası için kritik öneme sahip bir ürün olmasını sağlıyor.

Yarışmanın Savunma Sanayi Kategorisinde yarışan TIM ekibi Savunma Sanayi Müsteşarlığı Büyük Ödülü’nü (75 bin TL), DenizBank Özel Ödülü’nü (25 bin TL) ve Aselsan Özel Ödülü’nü (25 bin TL) alarak yarışmaya damgasını vurdu. Ekibe ait Arı Gözü Projesi ile geliştirilen üç boyutlu yüksek çözünürlüklü mesafe algılayıcı sistemler geliştirilmesi ve bunların kara ve hava araçlarında kullanılması sağlanacaktır. Böylece, mühimmatlar için hedef ayırt etmek-belirlemek, kara araçlarına atılan mermi veya roketlerin geliş açısı ve yönünü tespit edebilmek mümkün olacak, helikopterlerde MANPAD (uçaksavar füzesi) tespiti de yapılabilecektir. Arı Gözü sistemleri sadece savunma sanayi ile sınırlı kalmayarak ev aletlerinde kumandasız ara yüz geliştirmede de kullanılabilecektir. Bunların yanı sıra sistem, otomotiv sanayiinde kaza önleme, park yardımı, otopilot uygulamaları ve yolcu ayrımı (ebeveyn–çocuk) gibi alanlarda da kullanılabilecektir.

Türk Telekom Büyük Ödülü’nün verildiği Bilişim ve Telekomünikasyon Kategorisi’nin birincisi de Javatar ekibi oldu. Ekip konuşma engelliler için geliştirdiği proje ile 75 bin TL ödül aldı. Javatar ekibinin geliştirmiş olduğu proje ile konuşma engelliler alternatif bir iletişim cihazı yapılacaktır. Proje ile yazının sese dönüştürülmesi, mevcut sistemlerden çok daha gelişmiş şekilde başarılabilmektedir. Bu sistem ile konuşma engelli insanların iletişim kurması çok daha kolaylaşacaktır. Aynı zamanda mevcut diğer sistemlerden çok daha gelişmiş bir yapıya sahip olan bu sistem ile e-kitap okuma, ATM ve kiosk uygulamaları gibi farklı alanlarda da faydalanılacaktır.

Birbirinden yenilikçi projeler ödülleri paylaştı

Yarışmada ödüle layık bulunan diğer projeler ise; Savunma Sanayi Müsteşarlığı İkincilik Ödülü (10 bin TL) alan Algı ekibinin geliştirdiği yazılım tabanlı su altı akustik askeri haberleşme sistemi, Türk Telekom İkincilik Ödülü (10 bin TL) ve Intel Özel Ödülü (25 bin TL) alan PragmaCraft ekibinin geliştirdiği kullanıcıların internet üzerinde yaptıkları aramaları anlayarak bunlara cevap verebilen ve uygun sonuçları gösterebilen akıllı arama asistanı, OSTİM Özel Ödülü (25 bin TL) alan OE ekibinin geliştirdiği implant tedavilerinde robotik sistemlerin kullanılmasına imkân veren sağlık ürünü oldu.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan ödül törenine oldukça yüksek bir katılım gerçekleşti. Akademisyenlerin, yatırımcıların, girişimcilerin, öğrencilerin ve iş adamlarının yoğun ilgisi ile karşılaşılan final gününe; ODTÜ Rektörü Sn. Prof. Dr. Ahmet Acar, Savunma Sanayii Müsteşarı Sn. Murad Bayar, Elginkan Vakfı Müdürü Sn. İlhan Üttü, Aselsan Genel Müdürü Sn. Cengiz Ergeneman, DenizBank Genel Müdürü Sn. Hakan Ateş, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Orhan Aydın, INTEL Türkiye Kurumsal İlişkiler Müdürü Sn. Ferruh Gürtaş ve Türk Telekom Ar-Ge Direktörü Sn. Enis Erkel de katılarak ödüllerin takdiminde yer aldılar.