TR EN

2007 Yılı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri

Türk kültürel mirasını yaşatmak ve bilim insanlarının Türk Kültürü ve Teknoloji alanlarında yaptıkları araştırmaları ortaya çıkarmak ve teşvik etmek amacıyla Elginkan Vakfı tarafından ikincisi düzenlenen “2007 Yılı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri” sahiplerini bulmuştur.

 

Elginkan Vakfı, Google özelliğindeki ilk Türkçe “Bilgi Arama Motoru” projesi ve 31 ciltten oluşan “Türk Dünyası Ortak Edebiyatı” eseri ile bu yıl iki dev projeyi daha ödüllendirmiştir.

Elginkan Vakfı “Türk Kültürü Araştırma ve Teknolojileri Ödülleri” iki dalda düzenleniyor. “Türk Kültürü Araştırma” dalında; 20'den fazla Türk devleti ve topluluğunda, farklı lehçelerdeki edebi ürünler ve edebi şahsiyetler hakkındaki bilgi ve belgelerin bir araya toplandığı “Türk Dünyası Ortak Edebiyatı” adlı proje ödüle değer görülmüştür. “Teknoloji” dalında ise Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından desteklenen; Türkçe kullanım için geliştirilen teknolojisi ile Google özelliğindeki ilk Türkçe “Bilgi Arama Motoru” projesi ödüle değer görülmüştür.

Her iki dalda kazanan projenin sahipleri Elginkan Vakfı tarafından 35 bin TL ile ödüllendirilmiştir.

Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Halim Doğrusöz, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ile Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ş.Haluk Akalın’ın konuşmalarıyla katıldığı ödül törenine; üniversitelerden, bilim çevrelerinden ve iş dünyasından çok sayıda davetli katılmıştır.

Ödüller, Türk Dünyası Ortak Edebiyatı dalında; Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde, Yüksek Kurum Başkanı Prof. Dr. Sadık TURAL, Teknoloji dalında ise “Bilgi Arama Motoru” projesini gerçekleştiren AGMLAB Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti.’nde görev yapan araştırmacı grubuna verilmiştir.

Dev eser DPT yatırım programında da yer aldı

Türk Dünyası Ortak Edebiyatı projesi kapsamında; Türkiye Cumhuriyeti, bağımsız Türk Cumhuriyetleri; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanı sıra; Rusya, Çin, Irak, Suriye, Avrupa ve Avusturalya yer aldı. Proje ile bu ülkelerde yaşayan Türk toplulukları arasındaki dil, tarih ve kültüre dayalı ortaklığın en kesin belgeler olan edebi metinler ile bu metinleri hazırlayanlar tek bir eserde toplandı. 31 cilt ve 17 bin 270 sayfadan oluşan “Türk Dünyası Ortak Edebiyatı” projesi, sahasındaki tek ve en önemli kaynak özelliği taşıyor. DPT’ye sunulan proje, yatırım programına alındı.

İlk Türkçe Arama Motoru

İlk Türkçe Bilgi Arama Motoru olan bilgi.com projesi ile Türkçe içerik için dil özelliklerini destekleyen, kaliteli içerik servisleri sunan, Türkiye’de ve Türkçe konuşan diğer ülkelerde yerel olarak hizmet verecek bir teknoloji geliştirilmesi hedeflenmektedir. bilgi.com, TTGV ve TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destekleme Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenmektedir.