YTÜ Yıldızlı Projeler Yarışması 2013

2013 yılında ‘’Fikrini Geleceğe Taşı’’ sloganıyla düzenlenen Yıldızlı Projeler Yarışması’nda, proje sahipleri ödüllerini aldılar.

Vakfımız, Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü’nün dört senedir gerçekleştirdiği, bu sene de Teknoloji Transfer Ofisi ile beraber beşincisini düzenlediği Yıldızlı Projeler Yarışması’na bu yıl ilk kez ana destekçi oldu. Yarışmaya bu güne kadar 85 farklı üniversiteden 614 proje ekibi başvurdu. Yıldızlı Projeler Yarışması 2013’te ise; 47 farklı üniversiteden 127 adet proje başvurusu yapıldı. Geniş katılımın olduğu yarışmada, başvuruların değerlendirilmesi sonucunda finale çıkmaya hak kazanan proje ekipleri değerlendirme kurulu tarafından belirlendi.

YTÜ Davutpaşa Kampüsü Elektrik Elektronik Fakültesi Konferans Salonunda, 11 Haziran 2013 günü gerçekleştirilen Final Gününde, projelerin değerlendirilmesi Sanayi ve Bilim Kurulu’nun işbirliğiyle yapıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Recep Yumurtacı ve Yıldızlı Projeler Yarışması’nın bu seneki ortaklarından Teknoloji Transfer Ofisi’nin Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Yılmazın katıldığı final töreninde Değerlendirme Kurulu üyesi ve Elginkan Vakfı Müdürü İlhan Üttü konuşmasında: “Biz ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi’nde bu tarz yarışmalara destek veriyoruz. Yıldızlı Projeler Yarışması’nın beşincisi düzenleniyormuş fakat biz ilk kez tanışıyoruz. Bu yarışmanın diğerlerinden farkı tamamen öğrenci etkinliği olmasıdır bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz.” dedi ve gerçekleştirilen etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Yarışmada finale kalan proje sahiplerinin sunumlarıyla başlayan final gününde, Sanayi ve Bilim Kurulu’nun projeleri poster ve ürünleri başında incelemeleri ve puanlamalarıyla birlikte ödül törenine geçildi. Gün sonundaki ödül töreninde ise, dereceye giren proje sahiplerine ödülleri takdim edilerek, çeşitli katılımcılarla iş birlikteliği fırsatları sunuldu. Heyecanla beklenen ödül töreninde mansiyon ödülleri ve ilk üçe giren projeler aşağıdaki gibi oluştu.

Birincilik ödülünü (20.000 TL), Ceyhun Afşin Derinboğaz’ın sahip olduğu “Grafen Nano Malzeme Katkılı Yüksek Performanslı Lityum İyon Batarya Projesi” almaya hak kazandı.
Projenin özeti: Grafen Nano malzeme katkılı Lityum bataryalarının, konvensiyonel Lityum bataryalara göre iç direncinin çok daha düşük olması ve Grafenin oda sıcaklığında elektrik iletkenliği en iyi olan malzeme olması nedeniyle hem şarj hem de deşarj olması sırasında akıma gösterilen direncin minumum seviyede tutmasıdır. Bu sayesinde bataryanın ısınma sonucu patlama tehlikesini ortadan kaldırdığı gibi, normal şarj olma süresini 10 – 20 kat azaltmaktadır.

İkincilik ödülünü (15.000 TL), Hakan Çoşkun’un sahip olduğu “Bir Alt Uzuv Rehabilitasyon Robotunun Kas Aktivasyonu Tabanlı Kontrolü Projesi” almaya hak kazandı. Projenin özeti: Fizik tedavi ve rehabilitasyon amaçlı kullanılan robotlarla yapılan egzersizlerde hareket olmasa bile meydana gelen kas kasılmalarının durumunun incelenmesidir. Bu kas aktivasyonlarını değerlendirilerek karar verebilen empedans kontrol ve PID kontrol gibi iki konvansiyonel kontrol tekniği ile desteklenen akıllı kontrolcü amaçlanmaktadır. Oluşturulan bu sistemle hasta uzvunu hareket ettiremediği kas aktivasyon seviyesi kontrol edilerek karar verilir ve hasta uzvunu eklem hareket açıklığı sınırına kadar taşınır.

Üçüncülük Ödülünü (10.000), Ergin Şahin, Çilem Acar, R. Aybüke Gözütok ve Ecem Fırat’ın sahip olduğu “Yüksek Performanslı Servo Uygulamalar için Motor Sürücüsü Tasarımı ve Uygulaması Projesi” almaya hak kazandı. Projenin özeti: yüksek performanslı servo uygulamalarda kullanılan kalıcı mıknatıslı senkron motor için, sürücü tasarımı yapılarak oluşturulan ve Proteus PC arayüzü ile tasarlan bu devrenin; yerli kaynaklar kullanılarak üretilebilmesi, kabul edilebilir hata sınırları içerisinde çalışacak bir servo sürücüsünün hayata geçirilmesi ve bunu yaparken de maliyetinin en az düzeyde tutulmasıdır.

Mansiyon Ödüllerini (1.000’er TL) almaya hak kazanan projeler ise

- Gülşah Maden’ in “Acil Durum Anında GSM Modülü Kullanarak Kaza Yerinin Koordinatlarının Cep Telefonuna Yollanması”,
- Efekan Egeli ve Mert Safa Karakoç’un “ Kinect Destekli Türk İşaret Dili Eğitim Sistemi”,
- Hüsnü Barkın, Kadriye Budak, Mahsun Geçkel ve Serbest Tayşi’nin “Tarlam Cebimde & Mahsulüm Güvende & Rahatım Yerinde”,
- Halit Algül, Berker Semerci ve Salih Babalık’ın “Güneş Işınımının İç Mekanların Aydınlık Düzeyi İle İlişkisi”,
- Adalet Kıratlı’nın “Ayak Kokusu Giderici, Bakteriyel ve Fungal Enfeksiyonları Önleyici Çorap”,
- Cihan Ayhancı’nın “Zigbee ile Akıllı Tarımsal Sulama Sistemi Projesi”,
- Gamze Songül, Mehmet Ali Göytepe, Canberk Sözer ve Furkan Tunçel’in “CNC (Bilgisayarlı Nümerik Kontrol) Dik İşleme Tezgâhlarında Esnek bir Güç İletim Yöntemi ile Spindle Mekanizmasını Hareketli Tezgâh Yapısının Dışında Konumlandıran Yeni Bir Tasarım” projeleri oldu.