2021 YILI ODTÜ YFYİ

ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından bu yıl 16’ıncısı düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ), Yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.
Demo Day’in en büyük ödülü konumunda olan Elginkan Vakfı Büyük Ödülü’nün sahibi; Biopols ve Ddosify projeleri oldu.

Biopols, et üretici ve tüketicilerinin gıda güvenliği ve raf ömrü kaygılarını azaltan; antibakteriyel ve antioksidan özellikli yeni nesil bir gıda saklama teknolojisidir. Kağıt, kumaş, biyoplastik gibi çevreyle uyumlu malzemelerin üstüne kaplanmış, doğal aktif maddelerle zenginleştirilmiş biyopolimer yüzey sayesinde gıdaların raf ömrünü uzatır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümünde araştırma çalışmalarına devam eden 3 kimyager tarafından geliştirilen bu ürün, et endüstrisinin atıklarını azaltarak ve güncel ambalaj malzemelerine daha yeşil bir alternatif sunarak karbon ayak izini azaltmayı hedeflemektedir.

Ddosify, geniş lokasyon ağından istek çıkışı sunan yüksek performanslı bir yük testi yazılımı geliştirmektedir. Web sistemlerinin kampanya zamanları, özel etkinlikler gibi yoğun kullanıcı trafiğine karşı önceden hizmet kapasitelerinin daha uygun maliyetle, doğru bir şekilde test edilebilmesini sağlamaktadır.
Ayrıca, finale kalan projeler arasından Yurtdışı Kuluçka Programı masraflarının karşılanması adına verilecek Uluslararasılaşma Ödülü için seçilen proje Distant projesi oldu.

Distant ekibi, konum tabanlı artırılmış gerçeklik servisi Distant Cloud’ı geliştirmiştir. Bu servis ile dijital içeriklerin fiziksel ortalamlara yüksek pozisyon doğruluğu ile yerleştirilmesini ve tablet ve telefonlar aracılığıyla da bu içeriklerin artırılmış gerçeklik ara yüzünde deneyimlenebilmesini mümkün kılmaktadır.