TR EN

Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri Töreni’nin 9’uncusu düzenlendi

Elginkan Vakfı Ödülleri Sahiplerini Buldu

Dünyada İlk Kez 3B Biyoyazıcı ile Üretilen Yapay Organ ve Meme Kanserini Erken Teşhis Eden Mikrodalga Tomografisi Ödül Aldı

 

Elginkan Vakfı tarafından Türk kültürü ve teknoloji alanlarında yapılan araştırmaları ortaya çıkarmak ve teşvik etmek amacıyla düzenlenen “Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri” sahiplerini buldu. Bu yıl 9’uncusu düzenlenen ödül töreninde Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof. Dr. Feridun Emecen, San. Öğr. Gör. Süleyman Şenel Türk Kültürü Araştırma Dalı’nda ödüle layık görüldü. Teknoloji Dalı’nda ise 3B Biyoyazıcı ile yapay doku ve organ üreten Doç. Dr. Bahattin Koç’un yanı sıra meme kanserinin erken teşhisi ve görüntülenmesine imkan sağlayan cihazlarıyla Prof. Dr. İbrahim Akduman ve Yrd. Doç Dr. Mehmet Çayören ödül aldılar.

Elginkan Vakfı’nın Türk kültürü ve teknoloji alanındaki araştırma, çalışma ve hizmetlere destek sağlamak amacıyla 2006 yılından bu yana düzenlediği “Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri” sahiplerini buldu.  Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri’nin sahipleri başarılı çalışmalara imza atan Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof Dr. Feridun Emecen, San. Öğr. Gör. Süleyman Şenel, Doç Dr. Bahattin Koç, Prof. Dr. İbrahim Akduman ve Yrd. Doç Dr. Mehmet Çayören oldu.

Dünyada İlk Defa 3B Biyoyazıcıyla Canlı Hücreler Kullanarak Aort Damarı Üretildi

Tören’de teknoloji alanındaki ödüllerden birinin sahibi dünyada ilk kez 3B biyoyazcıyla canlı hücreler kullanılarak aort benzeri, büyük damar doku yapısı üreten Doç. Dr. Bahattin Koç ve ekibi oldu. Hastanın kendi normal hücrelerini veya kök hücrelerini kullanarak, gereken doku hatta organının bire bir kopyasını üretmek amacıyla yola çıkan Koç ve ekibi, böylece doku veya organın hastanın vücudu tarafından reddedilme riskini de ortadan kaldırdılar.

Meme kanserinin erken teşhisi için yeni teknoloji

“Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri”nde teknoloji dalında ödül alan bir diğer proje ise Prof. Dr. İbrahim Akduman ve Yrd. Doç Dr. Mehmet Çayören tarafından geliştirilen, düşük enerjili mikrodalgalar kullanılarak meme kanseri erken teşhis edebilen Mikrodalga Tomografisi oldu.

8 mm’de saptanabilen kanserli hücreler 2 mm’de yakalanabilecek

Prof. Dr. İbrahim Akduman ve Yrd. Doç Dr. Mehmet Çayören’in geliştirdiği Mikrodalga Tomografisi ile meme kanseri 2 mm’ye kadar küçük boyutlarda iken tespit edilebiliyor ve her yaştaki hastaya uygulanabiliyor. Aynı zamanda dokularda iyonizasyona neden olmayan tedavi yöntem memenin sıkıştırılması gerekmeden konforlu tespit yapılmasını sağlıyor. Mekanik tarama sistemi ile elektronik anahtarlama sistemini birleştiren yeni ve patentli inovatif bir tarama sistemini içeren Mikrodalga Tomografisi ayrıca düşük enerjili mikrodalgaların tıbbi görüntüleme alanında da kullanılabildiğini gösteriyor.

Türk Kültürü Alanında Ödüller Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof Dr. Feridun Emecen ve San. Öğr. Gör. Süleyman Şenel’e

Elginkan Vakfı’nın “Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri”nde, kültür ve sanatın gelişmesine katkıda bulunan değerli isimler ödül aldı.  Yaşamı boyunca yaptığı çalışmalar ile bilim ve sanat dünyasına önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Özdemir Nutku, Türk kültürüne ve tarihine yönelik araştırmaları ve yetiştirdiği öğrencilerle akademik hayata katkılarından dolayı Prof Dr. Feridun Emecen ve Türk musikisi alanındaki çalışmaları ve oluşturduğu arşivden dolayı San. Öğr. Gör. Süleyman Şenel Elginkan Vakfı tarafından Türk Kültürü Araştırma Dalı’nda ödül alan isimler oldu.