TR EN

2020 ODTÜ YFYİ

ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ), Yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.
Demo Day’in en büyük ödülü konumunda olan Elginkan Vakfı Büyük Ödülü’nün sahibi; diyabete bağlı göz hastalıklarının erken teşhisi için yapay zeka çözümleri üreten Vivente ekibi oldu. Vivente ekibi 100 bin TL’lik büyük ödülün sahibi oldu.

Diyabete bağlı göz hastalıklarının erken teşhisi için yapay zeka çözümleri üretmeyi amaçlayarak, retinayı görüntüleyen bir kamera ve yapay zeka tabanlı hastalık analiz yazılımları geliştiriyor. Web tabanlı karar destek sistemleri sayesinde hasta takibine olanak sağlıyor. Vivente sadece diyabete bağlı göz hastalıklarını değil retina görüntülenmesi ile tanı konulabilecekdiğer göz hastalıklarını da erken tanıyarak herkes için ulaşılabilir bir göz hastalıkları tarama programı oluşturmayı hedefliyor.

TÜBİTAK 1512 ile kurulmuş olan ODTÜ TEKNOKENT şirketi. Mevcut durumda almaları gereken sertifikasyonlar için maddi kaynak arayışındadır. Sağlık sektörüne yönelik geliştirilmekte olan ürün ülkemizde de sıklıkla karşılaşılan diyabete dayalı körlükle savaş için son derece kıymetlidir. (Kadın Girişimci)

Ayrıca, finale kalan projeler arasından Yurtdışı Kuluçka Programı masraflarının karşılanması adına verilecek Uluslararasılaşma Ödülü için seçilen proje Oculera projesi oldu.

Oculera, sanal gerçeklik teknolojisi ile göz sağlığı hizmetlerini bir araya getiren bir dijital sağlık girişimidir. 50 yıldır hantal ve maliyetli makinelerle yapılan görme alanı, görme keskinliği gibi rutin testler, artık 500 gramlık gözlüğün takıldığı her yerde uygulanabilir hale geliyor. Kayıpsız performans, taşınabilirlik ve tam hasta uyumu sağlanırken satın alma maliyeti beşte birine düşürülüyor. CE ve FDA onaylı Oculera ürünleri B2B ve SaaS iş modeli ile global pazarda sağlık kurumlarına ulaştırılıyor.